Facebook link
Jesteś tutaj:
Powrót

Pstrąg Ojcowski

Pstrąg Ojcowski

Zdjęcie z lotu ptaka na stawy z pstrągami. W tle zabudowa Ojcowa wśród zielonego lasu.

32-047 Ojców Region turystyczny: Jura Krakowsko-Częstochowska

Pstrąg Ojcowski to chyba jeden z najbardziej rozpoznawalnych i najczęściej nagradzanych produktów regionalnych z Małopolski.

Miejsce skąd pochodzi i gdzie można go spróbować należy do najpiękniej położonych i najsmaczniejszych miejscówek w regionie. A to wszystko dzięki sile i mocy dwóch niezwykłych kobiet, które powróciły do tradycji hodowli pstrąga w Ojcowie. Pstrągi wędzone i grillowane serwowane są w sercu Doliny Prądnika, na ternie ściśle chronionym przyrodniczo, w ogródku grillowym. Specjalnością jest Pstrąg Ojcowski wędzony naturalnie na drewnie bukowym bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników. Ryby podawane są z lokalnym pieczywem, winem z miejscowych winnic, pysznymi i zdrowymi sokami, wodami mineralnymi z małopolskich źródeł oraz piwa z regionalnych browarów. Pstrąg Ojcowski nie tylko wyjątkowo smakuje, ale także inspiruje…

Pstrąg ojcowski został wyróżniony w konkursie Turystyczne Skarby Małopolski w 2021 roku w kategorii W gościnie oferta kulinarna.


Powiązane treści