Pstrąg Ojcowski
32-047 Ojców
Region turystyczny: Jura Krakowsko-Częstochowska
Miejsce skąd pochodzi i gdzie można go spróbować należy do najpiękniej położonych i najsmaczniejszych miejscówek w regionie. A to wszystko dzięki sile i mocy dwóch niezwykłych kobiet, które powróciły do tradycji hodowli pstrąga w Ojcowie. Pstrągi wędzone i grillowane serwowane są w sercu Doliny Prądnika, na ternie ściśle chronionym przyrodniczo, w ogródku grillowym. Specjalnością jest Pstrąg Ojcowski wędzony naturalnie na drewnie bukowym bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników. Ryby podawane są z lokalnym pieczywem, winem z miejscowych winnic, pysznymi i zdrowymi sokami, wodami mineralnymi z małopolskich źródeł oraz piwa z regionalnych browarów. Pstrąg Ojcowski nie tylko wyjątkowo smakuje, ale także inspiruje…
Pstrąg ojcowski został wyróżniony w konkursie Turystyczne Skarby Małopolski w 2021 roku w kategorii W gościnie oferta kulinarna.