Odkrywaj Turystyczne Skarby Małopolski- w gościnie, oferta kulinarna!

Drewniany budynek z bali na szczycie góry w otoczeniu zieleni
Smaki i aromaty są jednymi z najczęściej poszukiwanych atrakcji na szlaku naszych podróży. Chcemy chłonąc to co nas otacza wszystkimi zmysłami. Smak i węch mają tu ogromne znaczenie, szczególnie, że smakowanie nowych potraw i produktów bywa ogromnie przyjemne dla podniebienia, daje mnóstwo radości i jest okazją do spotkań w gronie bliskich. Poznawanie kultury stołu i lokalnych obyczajów związanych z kuchnią bardzo wiele mówi też o tradycji i historii odwiedzanych przez nas zakątków dlatego odkrywajmy najsmaczniejsze skarby Małopolski!

Małopolska jest regionem niezwykle bogatym i zróżnicowanym pod względem kulinarnych tradycji. Na południu smakuje aromatycznym oscypkiem i redykołką, podhalańską jagnięciną, miodami z górskich łąk, na pogórzach kusi aromatem małopolskich win, świeżych warzyw i owoców, Zachód regionu skradnie podniebienia tradycyjnie przyrządzanymi na ogniu ziemniakami po cabańsku… Niemal w każdym zakątku Małopolski są miejsca, gdzie nie tylko będziemy mogli spróbować tych wszystkich pyszności, ale także dzięki wyjątkowej atmosferze i gościnności gospodarzy poczuć się jak w domu… Sprawdźmy zatem, jakie niezwykłe miejsca znalazły się na ubiegłorocznej mapie Turystycznych Skarbów Małopolski. 


Na najwyższe uznanie głosujących w plebiscycie zasłużyło miejsce zupełnie niezwykłe i magiczne… Sielski klimat, niczym niezmącony widok na okoliczne wzgórza i łąki, sącząca się cicho piosenka turystyczna i poezja śpiewana, pozwalają oderwać się od codzienności i znaleźć w zupełnie innej przestrzeni… Gościnni i sympatyczni gospodarze nie tylko doskonale karmią tu nasze ciała, ale również i duszę. Każdy kto odwiedzi Pogórze Ciężkowickie powinien obowiązkowo zajrzeć na Jamną i do Schroniska Dobrych Myśli… W pięknie położonym drewnianym domu z dużymi widokowymi tarasami można spróbować wyśmienitych dań przygotowywanych w oparciu o tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Świetnie smakuje żurek po chłopsku, zapiekanka fasolowa i dunajskie otoczaki, przyrządzane na bazie fasoli Piękny Jaś, z Doliny Dunajca, wyrabiane od pokoleń placki „Gaździny”, ziemniaki z kwaśnym mlekiem i… przepyszna szarlotka. Jeśli na szlaku swoich małopolskich podróży szukacie miejsca, wyjątkowego i nietuzinkowego, to właściwy adres!

Kontakt: 

Schronisko Dobrych Myśli
Jamna 53, 32-842 Jamna
+48 603 811 711, +48 510 573 218

www.jamnaschronisko.pl


Wśród wyróżnionych znalazł się Pstrąg Ojcowski, który jest chyba najbardziej docenianym w ostatnim czasie produktem regionalnym… Liczba nagród i wyróżnień przyprawia o zawrót głowy. Żeby go spróbować trzeba wybrać się na pieszą lub rowerową wycieczkę do malowniczej Doliny Prądnika. To tutaj w sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej, na terenie Ojcowskiego Parku Narodowego, hodowane i przygotowywane są najlepsze pstrągi w regionie. Odrodzenie wielowiekowej tradycji hodowli pstrąga w tej okolicy zawdzięczamy sile i pasji 2 niesamowitych kobiet, które stworzyły pyszne i klimatyczne miejsce, które koniecznie trzeba odwiedzić. Pstrągi wędzone i grillowane serwowane są na terenie ściśle chronionym przyrodniczo, w ogródku grillowym. Specjalnością jest Pstrąg Ojcowski wędzony naturalnie na drewnie bukowym bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników. Ryby podawane są z lokalnym pieczywem, winem z miejscowych winnic, pysznymi i zdrowymi sokami, wodami mineralnymi z małopolskich źródeł oraz piwami z regionalnych browarów. Pstrąg Ojcowski nie tylko wyjątkowo smakuje, ale także inspiruje!

Kontakt:

Ojców 48, 32-047 Ojców
biuro@pstragojcowski.pl
+48 664 038 672, +48 795 282 726
https://pstragojcowski.pl/


Jeśli myślicie, że aby spróbować najlepszej regionalnej kuchni trzeba koniecznie odwiedzić restaurację lub karczmę, jesteście w błędzie! Tym razem zapraszamy Was na wyśmienity lokalny streetfood serwowany w foodtrucku Fish Truck. Stacjonuje on bezpośrednio przy kompleksie stawów hodowlanych w Pławowicach k. Nowego Brzeska. Serwuje się w nim dania wykonane z wyhodowanych tutaj ryb słodkowodnych. W ekologicznym gospodarstwie ryby hoduje się w zgodzie z naturą,  dokarmia się je wyłącznie zbożem zakupionym od miejscowych rolników, co również ma wpływ na smak rybiego mięsa. Firmowym daniem są filety, które podaje się przyrządzane na różne sposoby, w formie smażonej, pieczonej, a także jako fishburgery. Takie połączenie kulinarnych tradycji z nowoczesnością daje wyśmienite efekty, tym bardziej, że w gratisie otrzymujemy wyjątkowe krajobrazy, ciszę zakłócaną jedynie przez żaby, ptactwo i plusk wody. Warto odwiedzić ten turystyczny skarb w duchy slow i eko!

Kontakt:

https://pl-pl.facebook.com/fishtruckMarcina/


Podróżując, koniecznie próbujcie lokalnych smaków, poszukujecie nowych, zaskakujących połączeń – poznajcie Małopolskę od kuchni! Kto wie może to właśnie Wy odkryjecie nowy kulinarny skarb Małopolski?!

Multimedia


 
Download free VisitMałopolska app
 
Android
Apple iOS
Windows Phone
<
>
   

Related Assets